PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Hraniční kámen [ Socha, sousoší nebo plastika ]

Dne 10. července 1938 byl na kopečku nad krajinou na hranicích obcí Třanovice, Horní Žukov, Hradiště a Koňakov slavnostně usazen "Hraniční kámen". K tomuto došlo v souvislosti s následujícími říjnovými oslavami 20. výročí vzniku Československa.
Jeho zvláštností je, že právě v tomto bodě se stýkají čtyři sousedící obce, území každé z nich se pak rozkládá na jinou světovou stranu. Je tu rozcestí čtyř cest, každá z nich vede do jiné obce. Jedna vede k severu do Hradiště, druhá na východ do Koňakova, třetí k jihu do Horního Žukova a čtvrtá na západ do Třanovic. Původně byly cesty k Hradišti a k Žukovu kamenité, ke Třanovicím a ke Koňakovu vedla cesta po mezi. Dnes jsou z asfaltu. Pan Broda z H. Žukova kolem "Hraničního kamene" vysadil čtyři lípy, opět jako symbol čtyřky. V letech 1970-1980 byla jedna lípa zničená. Pan Jiří Macura, rodák z Hradiště, zasadil podél každé z těchto čtyř cest řadu třešní - třešňové stromořadí. Tyto stromy časem uschly, zůstaly snad jen čtyři. Podle pamětníků měly tyto třešně velmi chutné a kvalitní plody.
Kousek od kamene je lesík - zvaný Boruťok - bývalého zdejšího usedlíka. Stará pověst praví, že zde o půlnoci pobíhá bílý bezhlavý kůň. Tímto kdysi s oblibou naši pradědečkové strašívali své děti.
V létě roku 1938 byl hlavním iniciátorem usazení kamene pan Jiří Macura, velký vlastenec, majitel kamenolomu v Řece, občan obce Hradiště. Kámen dovezl právě ze svého lomu. Chtěl v následující těžké době okupace, co nejvíce sjednotit zdejší lid. Slavnost začala shromážděním všech přítomných u garáží pana Macury na Dolině. Průvod pak slavnostně prošel až na kopec ke kameni. Projev měl učitel z Hradiště pan Kunčický a štábní kapitán pan Zámečník, který velel v té době celému Těšínsku.
Kámen z Řeky vezly dva páry koní - jeden pár od pana Brody z H. Žukova a druhý pár od pana Jiřího Macury. Kámen vážil 25 q. Usazen byl za veliké slávy 10.července 1938. Kolem postavili dřevěný plůtek a vše překrásně nazdobili. Pan Broda udělal lavičku z dubového dřeva, na které tu léta sedávala spousta pocestných. Z tohoto místa je překrásný rozhled po krajině. Každoročně se tu v předvečer 23. června konaly oslavy sv. Jana. Lidé se scházeli, popíjeli a povídali si. Děti hrály různé hry. Rozdělával se tu obrovský oheň, jehož záře plála nad krajinou. I v dáli nad Prašivou i na jiných kopcích bylo vidět mihotající se plameny na oslavu svátku Jana.
V roce 1938 byl kámen polskými vojsky poškozen, vyrván a vhozen do jámy zvané Borutí důl. Tam ležel až do roku 1945, kdy byl českým tankem vytažen a usazen na původní místo. Osud pana Jiřího Macury nebyl jednoduchý. Původně pocházel z Hradiště, v kritických letech byl však nucen odstěhovat se na Ostravici. Tehdy byla polsko-česká hranice tvořena řekou Lučinou ve Vojkovicích. Po válce se opět vrátil do svého rodiště.
V listopadu 1995 byl kámen obnoven. Nový "Hraniční kámen" vytvořil sochař pan Martin Kuchař. Je z maletínského pískovce. Původní kámen je nyní uložen v Muzeu Těšínska v Českém Těšíně.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 02.04.2004 v 10:23 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA